Merbaba.

İsterseniz youtube videomuzu izleyerek de çanak antenin nasıl ayarlanacağını öğrenebilirsiniz.

Çanak Anten Nasıl Ayarlanır Buraya Tıklayın

Konya uydu çanak anten servisinden MERHABA. Bu yazımızda sizlere evde çanak anten nasıl ayarlanır ?  sorusunun cevabını püf noktalarıyla birlikte anlatacağız.

Bu yazımızdaki adımları uyguladıktan sonra çanak anteninizi rahatlıkla ayarlayabileceksiniz.

İşlemleri uygularken kafanıza takılan her türlü soruyu 0332 606 07 35 numaralı telefonumuzdan Konya’ da uydu çanak anten servis hizmeti  veren ekibimize çekinmeden sorabilirsiniz.

Çanak anten ayarlamada gerekli malzemeler nelerdir ?

çanak anten ayarlamada gerekli malzemeler
Televizyonunuza görüntü geldiğinde size telefonla seslenerek yardımcı olacak bir arkadaş,
Çanak anten. Eğer anteninizi henüz almadıysanız “Çanak anten alırken nelere dikkat etmeliyiz? ” adlı yazımız size çok yardımcı olacaktır.
LNB ( Elenbi ). Eğer elenbinizi ( LNB ) henüz almadıysanız “LNB alırken nelere dikkat edilmelidir ? ” adlı yazımız size çok yardımcı olacaktır.
Anten vidalarını sıkmak için 13 numara veya 10 numara ingiliz anahtarı,
Akıllı Cep telefonu,
LNB’yi sıkmak için tornavida,
Doğru bağlanmış çanak anten kablosu. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye “ Anten kablosu nasıl bağlanır ? “ adlı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Uydu anteni monte edeceğiniz çanak anten direği. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye “ Çanak anten nasıl kurulur ? “ adlı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

LNB Ayarı Nasıl Yapılır ?

LNB elenbi ayarı nasıl yapılır

Çanak anten nasıl ayarlanır adlı yazılarda genellikle anteninizi sağa sola yukarı aşağı çevirmekten bahsedilmektedir. LNB eğiminden bahsedilmemektedir.

Ancak bu husus çok önemlidir. Eğer LNB’nizi gereken yönde çevirmeden anten ayarlamaya geçerseniz anteninizi ayarlamakta çok zorlanırsınız.

Hepiniz LNB’lerin üzerlerinde bazı rakam ve işaretlerin olduğunu görmüşsünüzdür. Siz de hak verirsiniz ki bu işaretler LNB’nin üzerine boşu boşuna konulmamıştır.

Resimde de görüldüğü gibi soldaki siyah LNB’nin üzerinde bazı sayılar ve çizgiler bizlere LNB eğim ayarını yaparken çok yardımcı olacaktır.

Bu resme bakıldığında soldaki siyah LNB saat yönü tersine yani LNB’nin üst kısmına göre sola doğru yaklaşık 12 derece çevrilmiştir. Sizin de cep telefonunuzdaki uydu bulucu uygulamalardan faydalanarak LNB eğim açısını buna göre ayarlamanız gerekmektedir.

cep telefonuyla çanak anten ayarlama

Ben bu yazımda uydu bulucu uygulama olarak “SatFinder Dish Pointer:Quick Dish Align” adlı uygulamayı kullanacağım (Kırmızı yazıya tıklayarak programı indirme sayfasına ulaşabilirsiniz).

Cep telefonunuza yüklediğiniz SatFinder uygulamasını açın. Sol üst taraftaki 3 yatay çizgiye dokunarak menüyü açın. Satellite yazısına dokunun. Çıkan uydu listesinden ayarlamak istediğiniz uyduyu seçin.

LNB elenbi eğim açısı

Yukarıdaki resimde istediğiniz uyduyla ilgili bilgiler vardır. Sağ yukarı taraftaki Polarisation değeri LNB eğim açısını göstermektedir. Bu değer bulunduğunuz konuma göre değişir. Bu örnekte Konya için LNB eğimi  eksi 12 derecedir.

Bu sayının önünde – (eksi) işaretinin olması LNB’ye önden bakıldığında saat yönünün tersine çevrilmesi gerektiğini belirtmektedir. Eğer bu sayının önünde eksi işareti olmaması durumunda  LNB’yi saat yönüne doğru çevirmeniz gerekecektir.

LNB’yi neden çevirmemiz gerektiğini öğrenmek istiyorsanız buraya tıklayarak ilgili yazımıza ulaşabilirsiniz.

Çanak Anten İstikamet Ayarı Nasıl Yapılır ?

çanak anten istikamet ayarı nasıl yapılır

LNB eğimini ayarladıktan sonra “çanak anten nasıl ayarlanır ?” sorunuzun cevabını  vermek için diğer aşama olan anten istikamet ayarına geçebilirsiniz.

Uydu çanak anteninizi ayarlarken gerekli olan diğer parametre anten istikametidir. Anten istikamet ayarı, anteni sağa sola çevirmek demektir. Çanak anteninizi ayarlamak istediğiniz uydunun istikametini, çevredeki diğer antenlere bakarak bulabilirsiniz. Bu durumda kesin olmayan ama yine de size ayarlamada yardımcı olacak kadar doğru bir istikameti bulabilirsiniz.

Eğer çevrenizde çok fazla anten varsa kafanız karışabilir. Çünkü bazı antenler TÜRKSAT uydusuna değil de başka uydulara çevrilmiş olabilir. Eğer sizin için böyle bir durum geçerliyse antenlerin içerisinde en çok hangi anten aynı istikamete çevriliyse ona göre ayarlama yapın. Çünkü Türkiye’de antenlerin çoğu TÜRKSAT uydusuna çevrilidir.

çanak anten yönü nasıl bulunur

Bu konuyla ilgili diğer yöntem ise en sola bakan antene göre ayarlama yapmaktır. Çünkü Türkiye’de en sola bakan anten büyük ihtimalle TÜRKSAT uydusudur. Kısacası birkaç anten sola birkaç anten de sağa bakıyorsa ve kafanız karıştıysa, siz kendi anteninizi sola bakan antenin yönüne çevirip arama yapın.

çanak anten nasıl ayarlanır 2
çanak anten istikameti neresidir

Eğer TÜRKSAT uydusunu ayarlamaya çalışıyorsanız Türkiye genelindeki hemen hemen her yerde kıble yönü size çanak anten ayarlamada çok yardımcı olacaktır. Çünkü resimde de görüldüğü gibi kıble istikametiyle TÜRKSAT uydusunun istikameti neredeyse aynıdır. Türkiye’nin batısına gidildikçe kıble yönünün hafif sağına doğru yönelmeniz gerekecektir.

çanak anten istikameti nasıl bulunur

Cep telefonunu kullanarak çanak anteninizin LNB eğimini bulduğumuz ekranda, istikamet bilgisini de görebilirsiniz.  Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi sağ üst tarafta bulunan Azimuth değeri, ayarlamak istediğiniz uydunun istikametini göstermektedir.

Buradaki değer sizin bulunduğunuz yerde 164’den farklı çıkacaktır. Bu hususa dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü bu değer her yerde farklı çıkmaktadır.

güneş yardımıyla çanak anten ayarlama

Ayarlamak istediğiniz uydunun istikametini güneşten yardım alarak bulabilirsiniz. Hepinizin bildiği gibi güneş sabah satlerinde doğudan doğup batıya doğru hareket ederek batmaktadır. İşte  güneşin bu hareketi esnasında öyle bir saat vardır ki tam da ayarlamak istediğimiz uyduyla aynı istikametten geçmektedir. Bu saatte çanak anteninizi güneşe doğru çevirirseniz çanak anten istikametini doğru bir şekilde ayarlamış olursunuz.

Resme baktığınızda güneş doğarken yaklaşık olarak 90 derece civarındadır. Saat ilerledikçe 110, 120, 130 derecelerden geçmektedir. Saat 12:15 de de 164 derecede sabit olarak duran TÜRKSAT uydusuyla aynı dereceden geçmektedir.

çanak anten ayarlama konya uydu güneş

Güneşin geçiş açılarını ve hangi saatte bu istikametten geçeceğini SunCalc org (Soldaki kırmızı yazıya dokunarak programı indirebilirsiniz) adlı uygulamayla kolaylıkla bulabilirsiniz.

Uygulamayı açtıktan sonra en altta bulunan beyaz noktayı kaydırırsanız, yukarıdaki azimuth değerinin değiştiğini göreceksiniz. Bu azimuth değerini daha önce bulduğumuz 164 dereceye mümkün olan en yakın hale getirin. Sağa sola kaydırdığınız beyaz noktanın hemen üstünde tarihi ve yanında da saati göreceksiniz. Bu saatte çanak anteninizin tam arkasına geçip, anteni güneşin olduğu  istikamete çevirirseniz, anteninizin istikametini büyük bir duğrulukla yapmış olursunuz.

güneş yardımıyla uydu çanak ayarlama

Birçok durumda yukarda bahsettiğimiz saatte anteni ayarlamak için müsait olamayabilirsiniz. O saatte işte veya başka bir yerde olabilirsiniz.  Bu yüzden size farklı bir çanak anten yönü bulma tekniğinden bahsedeceğiz.

Cep telefonunuzdan SunCalc org uygulamasını açın. Sağ üst taraftaki konum simgesine tıklayıp uygulamanın sizin konumunuzu bulmasını sağlayın. Sağ alt taraftaki LIVE yazan kutucuğun seçili olduğundan emin olun. Eğer kutunun içi boşsa kutuya tıklayarak seçilmesini sağlayın.

cep telefonuyla uydu çanak istikameti bulma

TÜRKSAT uydusunun istikametini gösteren dereceyle SunCalc org uygulamasında gösterilen güneşin şu anki pozisyonunu gösteren derecelerin arasındaki farkı cep telefonunuzdaki Protractor (Soldaki kırmızı yazıya dokunarak programı indirebilirsiniz) adlı uygulamayı kullanarak ayarlayın. Biz bu örnekte 210’dan 164’ü çıkartarak  46 dereceyi bulduk.

Cep telefonunuza yüklediğiniz Protractor adlı uygulamayla 46 dereceyi ayarlayın ve resimde de gçzüktüğü gibi bir ucu güneşin hizasına gelecek şekilde telefonunuzu çevirin. Böyle yaptığınızda diğer uç size ayarlamak istediğiniz uyduyu soğru bir şekilde gösterecektir. Çanak anteninizi bu istikamete çevirin.

Çanak Anten Yükseklik Ayarı Nasıl Yapılır ?

çanak anten türleri offset parabol

Anten istikametini ayarladıktan sonra “çanak anten nasıl ayarlanır ?” sorunuzun cevabını  vermek için diğer aşama olan anten yükseklik ayarına geçebilirsiniz.

Anten yükseklik ayarı, anteni yukarı aşağı hareket ettirmek demektir.Çanak antenin yükseklik ayarını doğru bir şekilde yapabimeniz için elinizdeki antenin hangi tür anten olduğunu bilmeniz gerekmektedir.

Anteler genellikle Parabol veya Offset çanak anten olmak üzere ikiye ayrılırlar. Eğer anteninizi antenciden yeni aldıysanız anteniniz büyük ihtimalle offsetli anten olacaktır. Çünkü parabol antenler bazı özel uyduların ayarlanması dışında pek kullanılmazlar.

Anteninizin offset veya parabol olduğunu anlamak çok kolaydır. Soldaki resimde  de gördüğünüz gibi  parabol yani eski antenlerin LNB’si antenin tam ortasındadır ve genellikle de 4 tane çubukla tutturulmuştur.  Soldaki resimde gördüğünüz Offset antenlerin lnb’leri ise, genellikle antenin alt tarafındadır ve çoğunlukla 1 demir çubukla tuttururlar. Bazı büyük offset antenler 1 kalın demir yanlarda da iki ince demirle tutturulmuş olabilir.

uydu çanak anten yükseklik ayarı

Satfinder programına baktığınızda sağ yukarı tarafta ELEVATİON değerini göreceksiniz. Benim olduğum yer için bu değer 44,96 yani 45 derecedir diyebiliriz. Bu değer sizin olduğunuz yerde farklı çıkacaktır. Türkiye genelinde bu değer TÜRKSAT için 45 derecelerdedir ve 4- 5 derece kadar fark edebilir.

Eğer elinizdeki anten parabolse, anteni direkt olarak bu açıya göre yukarı çevirmemiz gerekecektir. Fakat önceden de belirttiğim gibi anteniniz büyük ihtimalle offsetli olacağından bu anteni offset açısı kadar aşağıya indirmeniz gerekecektir.

çanak anten yükseklik ayarı nasıl yapılır

Buradaki örnekte benim çanak antenim 22 derece offsetli antendir. Piyasadaki çoğu antenin offset değeri yaklaşık olarak aynıdır. Sizin anteniniz de yaklaşık 22 derece offsetlidir. Bu yüzden SatFinder adlı uygulamada yazan  ELEVATİON değerinden 22 derecelik offset açısını çıkarmanız gerekecektir.

Bu örneğe göre 45 dereceden 22’yi çıkardığımızda geriye 23 derece kalmaktadır. Yani siz elinizdeki anteni 23 derece yukarıya kaldırdığınızda, 45 dereceden gelen TÜRKSAT uydusunun sinyalleri anteninize çarpıp LNB’ye ulaşacaktır.

Çanak anteninizin yükseklik ayarını cep telefonunuzdaki CLİNOMETER (Soldaki kırmızı yazıya dokunarak programı indirebilirsiniz) adlı uygulamayla kolaylıkla bulabilirsiniz. Resimde de gördüğünüz gibi, telefonunuzu LNB’yi tutan demire temas ettirip, anteninizi yukarı aşağı ayarlayarak, anteninizin yükseklik açısını rahatlıkla ayarlayabilirsiniz.

Çanak Anten İnce Ayarı Nasıl Yapılır ?

Buraya kadar anlatılanları uyguladıysanız çanak anteninizi ayarlama işleminiz çok kolaylaşacaktır.

TV veya uydu alıcınızda kanalla zaten yüklüyse Kanal D’yi (Kanal D HD’yi değil) açarak anten ayarlamayı kanalda yapmanız gerekmektedir. Çünkü Kanal D’nin yayın yaptığı 11977 H 27500 frekansı TÜRKSAT uydusunun Türkiye’deki en kolay bulunan frekanslarındandır. Diğer kanalların frekanslarında arama yapmanız durumunda uydu yönünü bulmanız biraz daha zor olacaktır. TÜRKSAT’dan başka bir uyduyu ayarlayacaksınız, o uydunun en güçlü frekansının nasıl bulunacağını BURADAKİ yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Çanak anteninizi bulduğunuz yön ve istikamette çok yavaş bir şekilde aşağı yukarı çevirin. Arkadaşınızın gözü televizyonda olsun. Televizyonunuzdaki kanal çekince arkadaşınız size bunu hemen haber versin. Siz de anten sabitleme vidalarını biraz daha sıkın.

Kanal D’yi bulduğunuzda kanallarınızın tamamı çekmeyebilir. Çünkü bu kanal hassas ayarlama kanalı değildir. Hassas ayarlamayı yapabilmek için arkadaşınız  11558 V 30000 frekansında yayın yapan Semerkand TV HD, Vatan TV, Rossiya 24, RTR Planeta, Sunna TV ve Quran TV’den birisini seçebilir. Bu kanallardan birisini seçip hassas ayarlama yaptıktan sonra anten vidalarını sağlam bir şekilde sıkabilirsiniz.

Bu kanalları da izleyebiliyorsanız çanak anten ayarlama işleminiz tamamlanmış demektir. Yine de kontrol maksadıyla   Beyaz Tv (12380 V 27500), BRT 1 HD (12610 H 20830), Disney Channel (12422 H 30000), Show Türk ( 11045 H 04800), Show Max ( 11045 H 04800) gibi kanalları da kontrol etmeniz gerekmekte ve çekmeyen varsa o kanalı seçip tekrar ince ayar yapmanız gerekmektedir. Eğer bu kanalları da izleyebiliyorsanız anteninizi TÜRKSAT uydusunda ki tüm kanalları sorunsuzca izleyebilecek şekilde ayarlamışsınız demektir. Şimdi yükseklik ayar vidalarının ve istikamet vidalarının yani tüm vidaların sıkı olduğunu kontrol edip ayarlama işlemini bitirebilirsiniz.

Eğer uydu alıcınızda veya televizyonunuzda kanallar yüklü değilse siz anteninizi yavaş yavaş belirtilen yönlerde çevirirken arkadaşınız da otomatik kanal aramayı başlatsın. Yaklaşık 5 dakika kadar anteninizi bulduğunuz yönler civarında yavaşça çevirin. Çevirme esnasında otomatik arama işlemi yapılırken mutlaka birçok kanal hafızaya alınacaktır. Otomatik arama bittikten sonra Kanal D’yi seçip anten ayarlama işlemini tekrar yapabilirsiniz.